Separatoare de grăsimi

din poliesteri armaţi cu fibră de sticlă

Separator de grăsimi

separator de grasimi
Separatoarele de grăsimi sunt folosite pentru separarea şi reţinerea grăsimilor din apele menajere, în principal provenite de la bucătărie dar şi a lichidelor uşoare nebiodegradabile care pot proveni de la maşina de spălat sau de la duş.

Ca gamă de utilizare vorbim de o varietate de ramuri ale industriei cărnii şi a laptelui, precum şi în restaurante, fast food-uri, etc. Grăsimile sunt substanţe de origine vegetală sau animală cu masa volumetrică mai mică de 0.95 grame/cmc care sunt parţial sau total insolubile în apă şi sunt saponificabile.

Separatoarele de grăsimi au formă paralelipipedică (pentru debit de 0.5 litri/sec si 1 litru/sec) sau formă cilindrică pentru debite de peste 1 litru/sec.

În interior, separatorul de grăsimi prezintă 2 zone distincte cu roluri diferite:

  • trapa de nămol;
  • camera de depozitare a grăsimilor.

Principiu de funcţionare:

Apa evacuată încărcată organic ajunge în zona trapei de nămol unde are loc separarea grosierului cu ajutorul pereţilor despărţitori special proiectaţi. Ulterior, datorită diferenţei de densitate faţă de apă, grăsimile sunt separate şi depozitate în zona de depozitare a grăsimilor. Apa separată astfel de grăsimi şi nămol ajunge spre evacuare unde, cu ajutorul unui alt perete despărţitor cu rol de deversor, are loc ultimul proces de decantare a suspensiilor fine.

Exploatare:

Se vor deversa numai ape necontaminate cu grăsimi. Se verifică periodic nivelul grăsimilor din compartimentul de depozitare şi se va curăţa în momentul în care acesta are 5 cm în cazul echipamentelor cu un debit de 0,5 l/sec şi 1 l/sec sau 15 cm în cazul echipamentelor mai mari. După fiecare curăţare se recomandă spălarea pereţilor, iar separatorul va fi umplut cu apă curată. Intervalul maxim între două curăţări va fi de 1 lună.

ATENŢIE!

Necurăţarea la timp duce la apariţia procesului de fermentare a materiei organice şi emanarea de mirosuri neplăcute.